Gyerekkoromban az Anyu rengeteg házi sajtot és házi túrót készített mindenféle ízesítésben. Kedvenceim a sós-borsos, fokhagymás, köményes, tárkonyos, petrezselymes.
Hozzávalók:
1 liter tej, 3 cl ecet, 1 csapott evőkanál só és ízesítés tetszés szerint
A tejet egy lábasban öntöm és elkezdem felforralni, mielőtt teljesen felforr beleszórom a sót és az ecetet. Lezárom a gázt és egy éles késsel 3-4 csíkot húzok bele, pl. mintha egy zorró jelet rajzolnánk:)
Pár perc állás után leszűrőm. Ezt úgy kell, hogy egy szűrőre teszek egy finom szövésű anyagot, legjobb a textilpelenka és így öntöm le. Amikor már a nagy része lecsöpög, akkor egy csomót kötök rá és felakasztom majd egy éjszakán át hagyom, hogy minél több nedvesség távozzon belőle. Tejtől függ, hogy milyen lesz az állaga, de a másfeles dobozos tejből, hihetetlen, de krémes, friss sajt lesz.
Jó étvágyat hozzá!:)
Szia Csilluka!
VálaszTörlésHa szombatra szeretnék friss sajtot akkor elég ha pénteken elkészítem este vagy inkább csütörtökön?
köszi,
Csapóka
Szia Csapóka!
VálaszTörlésElég péntek este.Kíváncsian várom, hogy sikerül:)
puszi