A pecsenye a legfinomabb része a malacnak. Bár óvatosan kell bánni vele, mert sütés-főzéstől kicsire összesül, mégis kísérleteztem megint, hogy ne csak rántott husinak ismerjék itthon.
Hozzávalók
1 darab pecsenye (kb. 30 dkg), 1 kisebb hagyma fele, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál megőrölt koriander, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, só, egész bors.
Egy nagyobb lábasban odateszem először főni a pecsenyehusimat, a hagyma, fokhagyma, babérlevél, só, bors társaságában. Az ötlet, hogy először főzzem puhára a husit, egy séftől jött, akivel a Húsimádók a konyhában elnevezésű főzőesten mindenféle finomságot készítettünk. Ez eltart egy ideig (1-1,5 óra), úgyhogy addig nyugodtan készíthetünk hozzá valami köretet.
Én most besameles karfiolt tálaltam mellé, amit az Anyu készített el. Ez egy nagyon egyszerű köret. A karfiolt egészben, sós vízben félpuhára főzzük. Közben egy kerek jénai edényt kivajazunk és zsemlemorzsával kiszórjuk, hogy ne ragadjon bele. Ezután elkészítjük a mártást is. Kevés vajat olvasztunk, 1-2 evőkanál lisztet szórunk rá, így egy világos rántást készítünk, amire jöhet a tej. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük. A félkész karfiolt a jénai közepére tesszük, leöntjük a besamelel, megszórjuk reszelt sajttal és 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt már megpirult a tetején.
A pecsenyém puhára és persze össze is főtt, de inkább legyen finom és kevés, mint sok és menzaízű:)
Kivettem a tányérra és egy evőkanál olvasztott vajjal meglocsoltam. Ezután 2 evőkanál mustárt és 1 evőkanál ketchupot összekevertem, majd bekentem a husit. Kevés olívaolajon minden oldalát megsütöttem, ezzel már kapott egy finom kérget. Végül az apróra vágott petrezselymes-korianderes keverékbe forgattam, így megkapta a külső borítását is.
Egy éles késsel vékony szeletekre vágtam a sült-főtt pecsenyémet és egy szelet karfiolt tálaltam mellé.
Igazán finom lett, egy falat se maradt belőle!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése