A szülinapi vacsim része volt a tonhalas finomság is.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 75 g vaj, 2 tojás, só, 1/4 cs.sütőpor, 1 dl száraz fehérbor (jó minőségű legyen, amiben érzed a zamatokat, figyelmedbe ajánlom a Laposa Borpince 2009.évi olasz rizlingjét).
A töltelékhez: 2-3 doboz tonhal, 10-15 dkg kukorica, 1 piros húsú paprika, 2 paradicsom, pici lila hagyma, olíva olaj, só, bors, koriander, mustármag, petrezselyem.
A lisztet egy tálba szórom, hozzáteszek 1 teáskanál sót és a sütőport, majd a puha vajjal morzsás állagúvá dörzsölgetem a lisztet. A tojásokat elkeverem a borral, majd egy széles késsel a lisztes keverékbe keverem. Óvatosan gyúrom össze, hogy ne legyen kemény. A tésztát fóliával lefedve fél órára a hűtőbe teszem.
A töltelékhez a hagymát felaprítom és egy kanálnyi olívaolajban sütni kezdem, majd hozzáteszem az apóra vágott paradicsomot és paprikát. Amikor már majdnem megpuhultak, akkor jöhetnek a kukoricaszemek és a lecsöpögtetett tonhalak. Mozsárban megtöröm a fűszereket és az apróra vágott petrezselyemmel együtt belekeverem a töltelékbe. 1-2 perc és kész.
A tésztát kiveszem és vékony lappá nyújtom. Többféleképp szaggathatod a tésztát pl. egy nagyobb pogácsaszaggatóval körökre, vagy egyszerűen egy késsel négyzet vagy háromszög alakúra is vághatod. Minden darabra teszek a töltelékből, majd félbe hajtom, A tetejét tojással megkenem és széleit egy villával összenyomkodom, ezzel díszítem is a táskácskákat.
Közepes lángon addig sütöm, amíg piros lesz a teteje. Rögtön tálalhatom vagy ki is hűlhet, mert mindenképp nagyon fincsi.
A barátaim csak ezt ismételgették, "úristen Csillus a tésztáját is Te csináltad?....azta, ez isteni..."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése