2012. június 4., hétfő

Szamócás-mentás habbal töltött kosárkák

Nap érlelte, piros, lédús, szabálytalan és mennyeien finom. Ez az igazi otthontermő szamóca.
Ettem szedés közben, csináltam belőle szamócás-mentás turmixot és íme egy nagyszerű édesség.

Hozzávalók a linzer tésztához:
20 dkg porcukor, 4 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom héja, 20 dkg vaj, 50 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 1 dl tejszín vagy tej.

Hozzávalók a töltelékhez:
30 dkg szamóca, 20 dkg porcukor, 4-5 levél menta, 4 tojás fehérje, csipet só.

Szétválasztom a 4 tojást, majd a sárgáját kikeverem a porcukorral, vaníliás cukorral és belereszelem a citrom héját. Beleöntöm a lisztet, sütőport és hozzámorzsolom a puha vajat. Tejszínnel vagy tejjel tésztát gyúrok belőle és fóliába csomagolva legalább fél órára beteszem a hűtőbe.

Közben a kosárformákat kivajazom és lisztezem.

Jöhet is a tölteték, amihez a megmosott szamócákat, a mentaleveleket, 10 dkg porcukorral összeturmixolom. Majd a tojásfehérjét, csipet sóval és 10 dkg porcukorral kemény habbá verem. Ha kész óvatosan belekeverem a szamócás keveréket.

A linzertésztát lisztes deszkán fél cm vastagságúra nyújtom, majd a kosárkák segítségével kiszaggatom. Egyenként belenyomkodom a tésztákat a formába, majd megtöltöm a habbal. Egy-egy félbevágott szamócával díszítem és először (5 percig) nagyobb fokon, majd mérsékelve a hőmérsékletet közepes lángon (kb. 20 perc) sütöm készre.



Tipp!
A szamócákat leveleivel együtt mosd meg és utána szedd ki őket, különben megszívja magát vízzel.
A linzertésztához szükséges vaj ne legyen túl puha, mert minél puhább, annál több lisztet vesz fel.
A citromnak csak a sárga részét reszeld bele, ettől lesz még illatosabb, de a fehér része már keserű, azt hagyd ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése