Nagynénémtől kaptam egy jó kis füstölt csülköt, amit én nagyon szeretek levesnek elkészíteni. Remélem ezzel férfi olvasóimnak is kedvezek.
Hozzávalók:
25-30 dkg füstölt csülök, 1 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2-3 db burgonya, zeller, 1 fél paprika, 1 fél paradicsom, 1 karika erős zöldpaprika, bors, 2 db babérlevél, 2 evőkanál mustár, tejföl, petrezselyem.
Egy nagyobb lábas kell most Nekünk, amiben kis olajon elkezdem üvegesre pirítani a felaprított hagymát.
A csülök húsosabb részét felcsíkozom, persze egy kis szalonnája és bőre is kerül bele, mert úgy adja meg igazán a leves ízét, majd mehet a fazékba társalogni a hagymával. Amikor már a szalonna rész is üvegesre pirult, felöntöm vízzel és jöhet bele a babérlevél, fokhagyma, paprika, paradicsom és a bors. Sót eszedbe ne jusson tenni bele, maximum a végén, ha még kívánja! Lefedve, lassú tűzön addig főzöm, hogy a csülök már finom puha legyen.
Közben a zöldségeket zsülienre vágom, azaz gyufaszál vastagságú, nagyjából egyforma nagyságúra, majd mielőtt teljesen megpuhult a husi, akkor beleteszem a levesbe. Kevesebb idő kell neki, mint általában, mivel ilyen vékonyra van szelve.
A tejfölt elkeverem a mustárral és pár kanál meleg levessel, így szép sima lesz, ezután belecsurgatom a kész lébe. Legvégül apróra vágott petrezselyemmel színesítem a tetejét.
Ez az adag egy nagyobb családnak is elég, ezért ha kevesebbet szeretnél készíteni, akkor felezd le a csülök, a zöldségek és a víz mennyiségét.
Ha húsvét után kimarad egy kis sonka, akkor azzal is próbáld ki:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése