2012. március 11., vasárnap

Halas pirog

Az Apu sokat pecázik tavasztól-őszig, én meg szívesen használom fel a zsákmányt. A csukát azért szeretem, mert nagyon sovány, de mégis nagyon ízletes a husija. Szerencsére Nekem már semmi dolgom vele, mert az Apu tisztítja és gondosan beirdalja, így a szálkák teljesen eltűnnek sütés közben. Ha nincs ekkora mázlid, aki a kész halat eléd rakja, akkor használhatsz tőkehalat is.

Hozzávalók:
10 db csuka filé (kb. 2x3 cm-es jól beirdalt darabok), só, bors és pici olívaolaj a sütéshez.
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 tojás (picit tegyünk félre, amivel megkenegetjük a tetejüket), 10 g vaj, só, 1/4 cs. sütőpor, langyos víz az összegyúráshoz, szezámmag a díszítéshez.

A csukadarabokat besózom, borsőrlővel beborsozom és egy órácskát állni hagyom. Közben elkészítem a tésztát. A liszthez hozzáadom a sütőport és 1 teáskanál sót, majd a puha vajjal elmorzsolom. Ezután hozzáadom a tojást és annyi vizet, amivel puha tésztát tudok összegyúrni. Negyed óra után vékony tésztát nyújtok belőle és 10 egyenlő részre vágom. A fölöslegeket levághatod és díszítheted vele a tetejét.
A halakat 2-3 perc alatt olívaolajon elősütöm és megvárom míg kicsit kihűlnek. Ezután a tészta egyik felére pakolgatom őket és a maradékot ráhajtom. Villával lenyomogatom, így egyben díszítem is és rásegítek arra is hogy ne nyíljanak szét sütés közben. A tetejét megkenem a félretett tojással, majd legvégül megszórom szezámmaggal. Közepes lángon addig sütöm, míg szép, aranybarnák lesznek.
Nassolhatod is, de főételként egy salátával nagyon laktató fogás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése