Dévaványai perec, mindenki kedvence, aki már kóstolta, mert egyszerre édes és sós és eteti magát. Anyukám rendszeresen pödri és sodorja ezt a finomságot, akár órákon át, mert tudja, hogy nem tud belőle eleget csinálni:) Pár hete én is megtanultam az elkészítését, amit most meg is osztok Veletek.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt, 1/4 cs.élesztő, 1 dl tej, 2 tojás, 1 pohár tejföl, 15-20 dkg margarin (vagy zsír), 1,5 teás kanál cukor, 1 teás kanál só.
Az Anyu kapásból 1 kg liszttel csinálja, de én gyakorlásként, amikor Orsi kislányának ballagására készítettem, mindent feleztem. Ha dupla a liszt, akkor minden hozzávalóból dupla mennyiséget használj!
Langyos tejben egy teáskanál cukrot teszek és belemorzsolom az élesztőt. Pár perc alatt fel is fut, azaz habos lesz tőle a tej teteje.
A lisztbe beleteszem a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olvasztott margarint vagy zsírt és a tojásokat. Most elkezdem összegyúrni és ha még kívánja, hogy ne legyen ragadós a tészta, akkor teszek bele egy kis lisztet. Letakarom és úgy 1-2 órára félre teszem, hogy megkeljen a tészta.
Ha megkelt, a tésztát egyenlő részekre osztjuk. Először a felét négyfelé és lisztezett deszkán hengereket csinálok belőle. Majd ezeket is egyenlő részre osztom és újra henger alakúra gyurmázom. Hogy el tudjátok képzelni, képeket is mellékelek a folyamatokról.
Végül kisebb rudakat kapunk, ahogy az a kép felső sarkában is látszik. Amíg kinyújtjuk a rudakat, addig az eleje már pihen, így jobban lehet pödörni őket.
A kisebb rudakat elkezdem kinyújtani, mint gyerekkoromban a gyurmát, majd a két végét ellentétes irányba pödröm, aztán felveszem, összesodrom és a két végét összenyomom.
Nyújtás...
Sodrás...
Kivajazott, kilisztezett tepsibe rakosgatom őket. Felvert tojással megkenem és előmelegített sütőben pirosra sütöm. Amíg sül, már nyújthatom, pödörhetem, sodorhatom a másik felét is:)
Ha kész, igazán megérdemeltek egy jó hideg sört hozzá! :)





Legfinomabb perec, amit valaha ettem!!!!
VálaszTörlésSzerintem is!:)Jönnek még ide hasonlóan finom sós sütik!:)
VálaszTörlésÓ, én is kifogom próbálni! A kanál, az kiskanál, ugye Csilla?
VálaszTörlésTeáskanál a mérce:)
VálaszTörlésMennyi az a negyed csésze élesztő?szeretnem atszamitabi csak szarazzal dolgozom.koszi elore is a válaszod
VálaszTörlésSzerintem negyed csomag élesztő.
Törlés