2012. június 14., csütörtök

Perec, ami édes és sós és ványai

Dévaványai perec, mindenki kedvence, aki már kóstolta, mert egyszerre édes és sós és eteti magát. Anyukám rendszeresen pödri és sodorja ezt a finomságot, akár órákon át, mert tudja, hogy nem tud belőle eleget csinálni:) Pár hete én is megtanultam az elkészítését, amit most meg is osztok Veletek.



Hozzávalók:
0,5 kg liszt, 1/4 cs.élesztő, 1 dl tej, 2 tojás, 1 pohár tejföl, 15-20 dkg margarin (vagy zsír), 1,5 teás kanál cukor, 1 teás kanál só.

Az Anyu kapásból 1 kg liszttel csinálja, de én gyakorlásként, amikor Orsi kislányának ballagására készítettem, mindent feleztem. Ha dupla a liszt, akkor minden hozzávalóból dupla mennyiséget használj!

Langyos tejben egy teáskanál cukrot teszek és belemorzsolom az élesztőt. Pár perc alatt fel is fut, azaz habos lesz tőle a tej teteje.
A lisztbe beleteszem a cukrot, a sót, a felfutott élesztőt, a tejfölt, az olvasztott margarint vagy zsírt és a tojásokat. Most elkezdem összegyúrni és ha még kívánja, hogy ne legyen ragadós a tészta, akkor teszek bele egy kis lisztet. Letakarom és úgy 1-2 órára félre teszem, hogy megkeljen a tészta.

Ha megkelt, a tésztát egyenlő részekre osztjuk. Először a felét négyfelé és lisztezett deszkán hengereket csinálok belőle. Majd ezeket is egyenlő részre osztom és újra henger alakúra gyurmázom. Hogy el tudjátok képzelni, képeket is mellékelek a folyamatokról.


Végül kisebb rudakat kapunk, ahogy az a kép felső sarkában is látszik. Amíg kinyújtjuk a rudakat, addig az eleje már pihen, így jobban lehet pödörni őket.
A kisebb rudakat elkezdem kinyújtani, mint gyerekkoromban a gyurmát, majd a két végét ellentétes irányba pödröm, aztán felveszem, összesodrom és a két végét összenyomom.

Nyújtás...

Sodrás...

Kivajazott, kilisztezett tepsibe rakosgatom őket. Felvert tojással megkenem és előmelegített sütőben pirosra  sütöm. Amíg sül, már nyújthatom, pödörhetem, sodorhatom a másik felét is:)

Ha kész, igazán megérdemeltek egy jó hideg sört hozzá! :)

6 megjegyzés:

  1. Legfinomabb perec, amit valaha ettem!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is!:)Jönnek még ide hasonlóan finom sós sütik!:)

    VálaszTörlés
  3. Ó, én is kifogom próbálni! A kanál, az kiskanál, ugye Csilla?

    VálaszTörlés
  4. Mennyi az a negyed csésze élesztő?szeretnem atszamitabi csak szarazzal dolgozom.koszi elore is a válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem negyed csomag élesztő.

      Törlés