2012. április 16., hétfő

Medvehagymás rozskenyér

Balatongyörökön vendégeskedtünk Orsi barátnőnknél és kiderült, hogy medvehagyma szedés van vasárnap reggel 9-től az utca végénél kezdődő erdőben. No persze 9-kor még csak ébredeztünk, meg különben is meg kellett várni a Forma1 végét, de reggeli után kis csapatunk jókedvűen elindult, hogy megszedjük, amire családunknak szüksége van (medvehagyma vonatkozásában). Volt akinek 5 kg volt kiadva, volt akinek csak pár tövet kellett szerezni, többen pedig 1-1 zacskót töltöttünk tele. Fölfele tekerve a biciklivel olyan intenzív hagyma szag terjengett mindenfele, hogy ha nem tudtuk volna, hol van, az orrunk, akkor is odavezet.
A helyiek már biztos hazamentek, mert csak pár emberrel találkoztunk, így miénk volt az egész terep.
Mivel nem volt itthon kenyér, ezért kézenfekvő volt, hogy az első, amit kipróbálok egy medvehagymás rozskenyér lesz.

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 20 dkg durum liszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl langyos víz, 0,5 dl olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1,5 csapott teáskanál só, 3 evőkanál aprított medvehagyma, 4 evőkanál pirított magvak (lenmag, szezámmag, napraforgó mag).

Egy teflon serpenyőben megpirítom a magokat, majd mozsár segítségével kicsit széttöröm. A kétféle lisztet egy tálba mérem, majd hozzákeverem a sót, a magokat és az aprított medvehagymát. Közben a langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és hozzáadom a cukrot. Amikor felfutott az élesztő, akkor belekeverem az olívaolajat és az egészet beleöntöm a lisztbe.
Tésztát dagasztok belőle, majd 1 órát kelesztem. Ezután ismét átgyúrom a tésztát és megint kelesztem 1 órát. Végül harmadjára is átgyúrom, cipót formálok belőle és egy teflon sütőlapra teszem. Hagyom, hogy újra felemelkedjen a tészta és ekkor bevágom a tetejét.
Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütöm. Egy hústűt beleszúrok, hogy belül is megsült-e a kenyerem. Ha már nem marad rajta tészta, akkor készen van.

Medvehagymás fűszervajjal (összekeverve: vaj, só, aprított medvehagyma) különösen finom:)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése