Történelmi ismereteink alapján, nem kevesebb mint 17 000 évvel ezelőttre tehető a búza termesztés szórványos megjelenése. Az emberiség történetében a nomád életmód szokásainak elhagyása és az
egy helyen való letelepedés a gabonatermesztés fejlődésével járt együtt,
hiszen az élet alapját attól kezdve a mezőgazdaság jelentette. A pénz megjelenéséig a cserekereskedelemben mindennek az árát búzában kifejezve számították ki.
A legtöbb kultúrbúza Közel-Keleten alakult ki, a kenyérbúza első
előfordulása a Fekete-tenger vidékéről származik Kr.e. 6000-5000
tájáról.
Honfoglalóink sírjából számos búza-lelettel
rendelkezünk. Ismerték a kétsoros tönkebúzát, a közönséges búzát, a vetési búzát, a
csupasz törpebúzát és a tönkölyt
vagy tönkölybúzát is.
A búza egyik előfordulása a bulgur, ami nem más, mint búzatöret, leginkább a
Közel-Keleten, Törökországban és Indiában kedvelt gabonaféle. A még
éretlen vagy az előzőleg lehántolt teljes magokat még gőzölik,
szárítják, majd darabokra törik. Ha köretet akarunk készíteni belőle, csak le kell forrázni vízzel.
A
fent leírt eljárásnak köszönhetően gyorsan elkészíthető, kiadós és
hosszú ideig eltartható. A bulgur az elő-ázsiai népek legfőbb eledele (a
török konyha alapvető alkotóeleme), hasonlóan az Észak-Afrikában
kedvelt kuszkuszhoz. Kezdő szakácsok is bátran próbálkozhatnak az
elkészítésével, mivel egyáltalán nem ragad össze.
A bulgur (nálunk
búzatöret néven kapható nagyobb bevásárlóközpontokban, bioboltokban,
illetve keleti, török vagy arab boltokban) lényegesen egészségesebb és
gyorsabban elkészül, mint a rizs. Különösen magas az E-vitamin tartalma.
(Forrás: hoxa.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése